Šta je TELC?

Organizacija telc pripada Udruženju centara za obrazovanje i kulturu Nemačke (Deutscher Volkshochschul-Verband, DVV), koje već dugo dorpinosi širenju višejezičnosti u Evropi.

 

123 300x172

 

Sve je počelo još 1968. godine, kada su nemački centri za obrazovanje i kulturu osmislili test iz engleskog jezika i počeli da dodeljuju odgovarajući sertifikat. Bio je to prvi standardizovani test znanja nekog stranog jezika u istoriji Savezne Republike Nemačke. Od tada telc (tj. organizacija iz koje se on postepeno razvio) snažno utiče na razvoj brojnih standardizovanih testova za proveru opšteg jezičkog znanja i jezičkih veština za potrebe različitih struka. Osim toga, telc je ostavio – i još uvek ostavlja – snažan pečat na teorijski diskurs u oblasti jezičkog testiranja.

Organizacija telc – language test danas raspolaže sa oko 60 standardizovanih jezičkih ispita za deset jezika, i to na svim nivoima Zajedničkog evropskog referentnog okvira za jezike. Ispiti prema telc-ovom sistemu odvijaju se u preko 20 zemalja, kod svih telc-ovih partnerskih organizacija.

Šta vam omogućavaju sertifikati organizacije telc?

Značaj svakog sertifikata o znanju jezika meri se standardima kvaliteta koji se primenjuju pri njegovom oblikovanju, sprovođenju i vrednovanju.

Svi telc-ovi ispiti zasnivaju se na praktičnom, komunikativnom pristupu, na kome se temelji i Zajednički evropski referentni okvir za jezike. Na njima se testiraju sve četiri osnovne jezičke veštine: čitanje, slušanje, pisanje i govor. Veoma je važno i to što su telc-ovi ispiti standardizovani i razvijeni na aktuelnim naučnim metodama.

Pored toga, telc – language test punopravni je član udruženja ALTE (Association of Language Testers in Europe, ww.alte.org), koje okuplja ugledne evropske organizacije posvećene jezičkom testiranju. Brojne priznate državne i privatne obrazovne institucije, kao i preduzeća u zemlji i inostranstvu već su akreditovala telc-ove sertifikate.Telc-ove potvrde koriste se i kao dokaz o znanju jezika pri zapošljavanju kandidata. Svaki telc-ov sertifikat pritom sadrži detaljan, ali veoma jasan opis kompetencija kojima njegov nosilac raspolaže na odgovarajućem stranom jeziku.